Patikadigitalizáció: Az online gyógyszerrendelés jövője

Patikadigitalizáció. Milyen lehetőségek vannak a jelenlegi szabályozói környezetben? - Dr. Feller Antal (Hungaropharma), Kaló Tamás (Phoenix), Dr. Szentiványi Mátyás (OGYÉI) Moderátor: dr. Márkus Fanni (KPMG)

dr. Márkus Fanni (KPMG)

Patikadigitalizáció: Az online gyógyszerrendelés jövője

A Covid19 magával hozta az online gyógyszerrendelés forradalmát is, ám Magyarországon egy tavaly decemberi jogszabálymódosítás 2022. január 1-jétől a vény nélkül kapható készítmények esetében is megtiltotta a csomagküldéssel történő kiszállítást. Vényköteles gyógyszerek csomagküldéssel történő kiszállítására addig sem volt lehetőség, ám január óta közreműködő cég már a vény nélkül kapható készítmények kiszállításához sem vehető igénybe, erre csak akkor van lehetőség, ha a házhozszállítást a gyógyszertárak szakszemélyzete végzi.

A keretasztal beszélgetés keretében a témában jártas szakértők segítségével vizsgáljuk meg, hogy milyen betegjogi aggályokat vethet fel az új szabályozási keretrendszer. Hogyan tudnak együttműködni az érintett szereplők, az OGYÉI, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, valamint a patikák, annak érdekében, hogy a betegek a lehető legnagyobb mértékben profitálni tudjanak az új rendszerből? Létezik-e olyan kompromisszum, ami egyaránt szolgálja a patikák és a betegek érdekeit, és megfelelő tájékoztató erővel bír a betegek felé. Milyen lehetőségeket biztosítanak a digitális terek a betegek tájékoztatásához, és általában merre halad a digitalizáció Magyarországon a gyógyszertárak működésében?