E-páciensek Magyarországon – mit mutatnak a reprezentatív, lakossági adatok? 

E-páciensek Magyarországon – mit mutatnak a reprezentatív, lakossági adatok? 

 Az „E-páciensek Magyarországon” 1500 fős országos, reprezentatív lakossági felmérése 2021. október 5-13. között zajlott a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének Digitális Egészség munkacsoportja vezetésével. A kutatás az OTKA-FK 134372 számú kutatási alapprogram keretében valósult meg. 

Előadásunkban bemutatjuk, hogy a páciensek miként használják a digitális egészség eszköztárát, milyen előnyöket, hátrányokat jelent ezeknek a technológiáknak a bevezetése és alkalmazása, és hogyan alakíthatja át mindez az orvos–beteg kapcsolatot. 

Első eredményeinkből kiderül, hogy a válaszadók mintegy 81%-a használja az internetet általában, közel 90%-uk egészséggel, betegséggel kapcsolatban is. Az internetes tájékozódás legfontosabb forrásai a weboldalak és a közösségi média, a válaszadók egy része ugyanakkor rendszeresen tájékozódik orvosi oldalakon és szakmai folyóiratokban. Az e-receptet és az online időpontfoglalást használják a páciensek közül a legtöbben. A megkérdezettek közel fele kipróbálná a távvizitet, és szívesen venné, ha orvosa ajánlana neki hiteles weboldalakat, applikációkat és szenzorokat. 

A világjárvány megmutatta, hogy a digitalizáció óriási jelentőségű az egészségügyben, előadásunkban most a legfrissebb lakossági trendeket mutatjuk be.